Dersin Adı | Anadolu Türk Mimarisi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MTOI 200 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders ile; turizm sektörünün ayrılmaz bir parçası olan tarihi alanların ve mekânların dönemlerine göre özelliklerinin aktarılması, öğrencilerin Anadolu’nun zengin kültürel, tarihsel ve mimari mirasını tanımaları amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Ders kapsamında, temel arkeoloji ve mimarlık tarihi kavramları üzerinde durularak, Anadolu’da süregelmiş Türk uygarlıkları ve bunların eserleri üzerine çalışılarak dönemsel özellikleri ve tarihi alan ve mekân kavramı, tarihi koruma bilinci aktarılmaya çalışılacaktır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş, dersin işleniş şeklinin aktarılması ve örnekler gösterilmesi | |
2 | Tarihi alan ve tarihi mekân kavramı. Arkeolojik Sit, Kentsel Sit, Tabi Sit kavramları. Anadolu’da süre gelmiş uygarlıklara genel bir bakış. | 2863 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu. |
3 | Tarih öncesi çağlarda Anadolu. Mimari terminoloji ve tanımlar | Azra Erhat, Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1972. |
4 | Anadolu Selçuklu sanatı ve genel mimari özellikleri. Selçuklu Camileri | İsmet Zeki Eyuboğlu, Anadolu Uygarlığı, Der Yayınları, İstanbul, 1981. Sf 28-51 |
5 | Selçuklu Medreseleri | Arseven, C. E., Türk Sanatı, Cem Yayınevi, İstanbul, 1970. Sf 52-77 |
6 | Ara Sınav | Arseven, C. E., Türk Sanatı, Cem Yayınevi, İstanbul, 1970. Sf 78-89 |
7 | Öğrenci Sunumları | |
8 | Öğrenci Sunumları | |
9 | Osmanlı sanatının temel özellikleri. Osmanlı erken Dönem genel özellikleri | Eldem, s. H. Türk Evi, Osmanlı Dönemi c.1 ve c.2 İstanbul TAÇ Vakfı.1984 ve 1986. Bölüm 1 |
10 | Osmanlı erken Dönem eserleri ve özellikleri | Eldem, s. H. Türk Evi, Osmanlı Dönemi c.1 ve c.2 İstanbul TAÇ Vakfı.1984 ve 1986. Bölüm 2 |
11 | Osmanlı Klasik Dönem özellikleri Klasik Dönem-Sinan öncesi külliyeler | Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Sf 28-34 |
12 | Sinan Dönemi, yenilikler ve genel özellikler. Sinan Dönemi külliyeleri | Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Sf 99-104 |
13 | Sinan Dönemi, yenilikler ve genel özellikler. Sinan Dönemi külliyeleri | Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Sf 99-104 |
14 | Osmanlı Geç Dönem özellikleri ve eserleri Öğrenci Sunumları | Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Sf 104-122 |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | 2863 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu. Azra Erhat, Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1972. İsmet Zeki Eyuboğlu, Anadolu Uygarlığı, Der Yayınları, İstanbul, 1981. Arseven, C. E., Türk Sanatı, Cem Yayınevi, İstanbul, 1970. Eldem, s. H. Türk Evi, Osmanlı Dönemi c.1 ve c.2 İstanbul TAÇ Vakfı.1984 ve 1986. Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Aru, K. A. Türk Hamamları Etüdü, İstanbul 1949. Arel, A. Osmanlı Konut Geleneğinde Tarihsel Sorunlar. İzmir: Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları, 1982. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Sözen, M. Anadolu Medreseleri, Cilt.1, Ist.1970; Vol.II, Istanbul, 1972. Ahunbay, Z.“Mimar Sinan’ın Eğitim Yapıları: Medreseler, Darülkuralar, Mektepler”, Mimarbaşı Koca Sinan Yaşadığı Çağ ve Eserleri, Cilt.1, İstanbul 1988, pp.239- 309. Ayverdi, E. H. Osmanlı Mimarisinde Fatih Devri, İstanbul 1973. Aksoy, Ö. Osmanlı Devri Sıbyan Mektepleri Üzerine Bir İnceleme, İstanbul 1968. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 30 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 4 | 60 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 6 | |
Final Sınavı | 1 | 15 | |
Toplam | 139 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Turizm ve otel işletmeciliği alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibidir. | X | ||||
2 | Turizm alanında edindiği bilgileri uygulama alanında kullanır. | X | ||||
3 | Alanı ile ilgili olarak toplumsal, bilimsel, kültürel, hukuksal ve etik değerlere uygun hareket eder. | |||||
4 | Turizm sektöründe yer alan işletmelerin satış pazarlama stratejilerini geliştirir. | |||||
5 | Ülke ekonomisi ile turizm ekonomisi arasındaki ilişkiyi yorumlar. | |||||
6 | Alan ve alandışı gelişmeleri yakından takip ederek, sosyal ve akademik yönden kendisini geliştirir. | X | ||||
7 | İki yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurar. | X | ||||
8 | Mutfak hizmetleri ve teknikleri ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olup, ikram ve servis usullerini uygular. | |||||
9 | Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programlarını kullanır. | |||||
10 | Edindiği bilgi ve becerileri toplam kalite yönetimi yaklaşımıyla değerlendirerek sürekli gelişimini sağlar. | |||||
11 | Otel işletmesinde yer alan; önbüro, kat hizmetleri, yiyecek içecek ve insan kaynakları, muhasebe departmanlarının işleyişini kavrayarak stratejilerini uygular. | X | ||||
12 | Toplantı, kongre, konferans, fuar organizasyonlarını planlar ve uygular. | X | ||||
13 | Seyahat acentaları ve tur operatörlerinin çalışma alanını kavrayarak biletleme, ürün geliştirme ve paket tur tasarlama görevlerini yerine getirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest